Către: Consiliul Director ANPGM
De la: Sorin Halga
Data: 3 iunie 2018
Re: Raport asupra Întâlnirii Consiliului EFG, Ceșme, Turcia, 19-20 mai 2018

În perioada 19-20 mai 2018 a avut loc întâlnirea Consiliului de primăvară al European Federation of Geologists, la Ceșme, Izmir, Turcia.
ANPGM a fost invitată să participe și să prezinte Asociația în fața Consiliului EFG în vederea acceptării Asociației ca membru cu drepturi depline în EFG. Din partea ANPGM au participat: Sorin Halga, Dan Onescu și Persi Onescu.
Din cele 26 de Asociații Naționale membre ale EFG, au fost prezenți reprezentanți ai următoarelor țări: Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Serbia click here for more, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia și Ungaria, iar din partea membrilor asociați au fost prezenți reprezentanți ai American Institute of Professional Geologists și Geoscientists Canada.
Lucrările Consiliului s-au desfășurat pe parcursul a două zile, 19 și 20 mai (Agenda Consiliului atașată acestui raport).
ANPGM a fost invitată să se prezinte în fața Consiluilui în data de 20 mai. Prezentarea ANPGM a fost ținută de către Sorin Halga (prezentare anexată acestui raport). După prezentare Sorin Halga a răspuns la o serie de întrebări puse de Asociațiile Naționale membre ale EFG.
În continuare, reprezentanții ANPGM au fost invitați să iasă din sală în vederea votului Consiliului. Într-un interval de timp extrem de scurt, Consiliul EFG a votat în unanimitate acceptarea ANPGM ca membru cu drepturi depline.

Concluzii și recomandări

După ședința de consiliu am avut o serie de discuții cu membri ai Board-ul Director EFG și anume: Vitor Correia (Președinte EFG), Michael Neumann (Vicepreședinte EFG), Marko Komac (Ofițer cu Relațiile Externe EFG) și Bob Hoogendoorn (Trezorier EFG). În urma acestor discuții s-au desprins următoarele recomandări:
– Într-un interval cât mai scurt de timp să postăm pe site-ul Asociației noastre Codul de Etică al EFG, naughtee.net atât în engleză cât și în română, pentru ca sa ni-l însușim. Consiliul Director al ANPGM trebuie să se întrunească pentru a lua notă în mod oficial de acest cod.

Notă: am tradus deja acest cod în limba română la un traducător autorizat, și poate fi postat pe site.

  • Să înființăm cât mai curând Comisia de Validare (Vetting Committee) în vederea nominalizării geologilor pentru titlul de EurGeol.
  • Comisia de Validare trebuie să fie formată din cel puțin cinci specialiști dintre care minimum trei trebuie să aibă titlul de EurGeol. Pentru primii trei specialiști din ANPGM EFG s-a oferit să ajute în acordarea titlului de EFG.
  • Consiliul Director al ANPGM trebuie să se întrunească pentru a nominaliza persoanele care vor face parte din Comisia de Validare .
  • Trezorierul EFG a calculat cotizația anuală pe care trebuie să o plătească ANPGM la EFG (calculul se face în funcție de PIB-ul țării membre raportat la media PIB-ului European și înmulțit cu numărul de membri ai Asociației Naționale).

Cotizația se recalculează anual în funcție de datele prezentate mai sus. Astfel, pentru 2018, ANPGM trebuie să platească la EFG 441 Eur.

Notă: suma a fost deja transferată în contul EFG.

Raportul complet îl puteți descărca de mai jos: